SANGAT AJAIB: Inilah Cara Mengusir Nyamuk Paling Praktis Dan Efektif Dengan Batang Serai. Berikut Cara Menggunakannya.

Kegunaan serai salah satunya yaitu boleh dipakai sebagai bumbu masak, wangi-wangian, bahan pencampur jamu, serta boleh juga di buat minyak astiri. Diluar itu, serai nyatanya boleh juga digunakan sebagai ramuan pengusir nyamuk.

Serai mengandungi seny4wa bersifat padat serta berbau khas. Minyak atsiri yang disebut pr0duksi serai, terbahagi dalam pelbagai seny4wa seperti sitral, sitronela, geraniol, mirsena, Nerol, farsenol Metil heptenon, serta dipentena.

Satu diantara kompaun yang boleh membu * nuh nyamuk iaitu sitronela. Sitronela memunyai sifat racun (desiscant), menurut langkah kerjanya racun ini seperti racun kenalan yang boleh memberi kem4tian lantaran kehilangan cecair dengan cara terus-menerus, sehingga badan nyamuk kekurangan cecair.

Untuk mengusir nyamuk, daun serta batang serai sejumlah 1 kg, dibasuh lantas ditoskan hingga kering serta dihaluskan dengan jus. Hasil blenderan lalu dicampurkan ke air sejumlah 250 ml serta di rendam sepanjang 1 malam. Rendaman itu lantas ditapis, akhirnya disimpan dalam botol serta dicairkan dengan aquadest.

Bahan berikut yang nanti dipakai dalam semburan nyamuk dengan k0ns3ntrasi kompaun k! Mia yang cukup rendah serta semulajadi. Di samping tidak mengeluarkan kos yang cukup besar, bahan ini boleh di buat melalui cara yang simpel serta banyak cecair ini boleh sesuai dengan keperluan yang kita inginkan.

Leave a Reply